Technologische kennis

Microsoft Office

Zoals al haar andere leeftijdsgenoten is Jessie opgegroeid met de computer en later met vele andere technologische snufjes. Het zit dus wel snor met haar technologische kennis.

Zo kreeg ze vanaf het eerste leerjaar tot het zesde middelbaar het verplichte ICT-vak. Daarin kwam uiteraard Microsoft Office aan bod: Word, Excel en PowerPoint. Thuis ontdekte ze Picture Manager voor fotobewerkingen. Vanaf Windows XP leerde ze werken met OneNote. Halverwege het middelbaar maakte ze een hotmailaccount aan, wat nu Outlook geworden is.

CAT-Tools

CAT staat voor Computer Aided Translation. Tijdens haar Masteropleiding Vertalen moest ze met verschillende CAT-Tools leren werken:

  • SDL Trados
  • SDL Multiterm
  • WinCaps
  • WordFast Anywhere
  • MemoQ

Subtitle Edit kwam op haar stage aan bod. Dit programma heeft ze zich zelf aangeleerd.

Websites bouwen

In het middelbaar moest ze eens zelf een website bouwen, waarvoor extra technologische kennis vereist was. In de ICT-lessen kwamen dan ook code en javascript aan bod. Met behulp van Kladblok en mogelijks ook met Excel zette ze code om in een website. Deze basiskennis is haar nog deels bijgebleven, waardoor ze nu nog steeds code begrijpt, kan analyseren, aanpassen enz.

WordPress

In 2012 creëerde Jessie verschillende gratis WordPresswebsites, maar het duurde tot 2015 voor ze er met 1 ervan echt aan de slag ging. Op haar stage ontdekte ze hoe de backend van een zelfgehoste WordPress website in elkaar zat. WPML (WordPress Multilingual plugin) en Yoast SEO waren nieuw voor haar, maar ze spraken voor zich.

In maart 2020 werd het tijd om haar gratis websites over te zetten naar zelfgehoste websites. Met behulp van een YouTubevideo en enkele online artikels, zowel Nederlands- als Engelstalig, heeft ze dit helemaal zelf klaargespeeld. Hierbij kwam haar basiskennis van code goed van pas, want er moesten nog heel wat zaken aangepast worden zodat alles weer exact leek op wat ze ervoor had (lettertypes, kleuren, kopteksten, links, …).

Audacity

Voor haar meditatieopnames en de voiceovers van haar YouTube serie maakt Jessie gebruik van Audacity.

Social Media

Enkele jaren na het ontstaan van Facebook maakte ze een profiel aan. Ondertussen heeft ze meerdere groepen en pagina’s aangemaakt voor professionele doeleinden.

Pas rond 2018 maakte ze gebruik van Instagram. Ook daar heeft ze momenteel meerdere profielen op staan voor professionele doeleinden.

Halverwege het middelbaar maakte ze op aanraden van een oudere medestudent gitaar een LinkedInprofiel aan. Tijdens haar zoektocht naar werk leerde ze meer over het platform en hoe het optimaal in te zetten om de kansen te verhogen.

Pinterest gaat ook al enkele jaren mee in haar professionele activiteiten, doch niet volgens de marketingregels. Ze gebruikt het eerder om inspiratie te krijgen en anderen te informeren.

YouTube en Vimeo gebruikt Jessie sinds kort ook voor professionele doeleinden.

SoundCloud is de plek waar ze haar meditatieopnames zet.

Fotobewerking / grafische vormgeving

Al van jongs af aan is Jessie een creatieve geest. Dit aspect van haar leven kreeg door omstandigheden echter niet de aandacht en inspanningen die het verdiende. Toch is er de laatste 6 jaar verbetering in gekomen. Ze schrijft sowieso al jaren haar originele kerstwensen, maar pas 3 jaar geleden begon ze ook haar eigen kaartjes te maken. Sinds 2015 kreeg ze de ontwerpsmaak te pakken toen ze een cover maakte voor haar kortverhaal, wat als creatieve en originele motivatiebrief diende voor een stage bij een uitgeverij. In de jaren daarna ontwierp ze o.a. logo’s, flyers, social mediaposts en covers. Daarvoor gebruikte ze de volgende drie programma’s die ze zichzelf al doende heeft aangeleerd:

  • Photoshop 10
  • SketchBook
  • Canva
  • Officieel logo Linguarte zonder achtergrond rondom
  • Social media post
  • Jessie-Pittoors-Portfolio
  • Cover boek El Camino frances de Santiago

Meer voorbeelden staan op de ‘Grafisch ontwerp’-pagina.

Videobewerking

Voor een sollicitatie moest Jessie eens een videoboodschap maken ipv een motivatiebrief. Daardoor heeft ze Openshot Video Editor gedownload en er op een paar dagen tijd 2 video’s mee in elkaar gestoken. Omdat er een stukje Spaans werd gesproken, wat niet iedereen verstaat, ondertitelde ze dat deel met Subtitle Edit. Toch wist ze nog niet hoe ze de ondertitel ook op de video zelf kon branden. Ze kwam te weten dat Handbrake dit klaarspeelt en zo geschiedde. Dit is haar voorlopig laatste aanvulling in haar technologische kennis.

De video’s staan op de ‘Videobewerking’-pagina of je kan ze ook op haar YouTubekanaal bekijken.