Ontwerp zonder titel (3)

Geniet van je lenteschoonmaak met deze 10 tips

Van traditie naar fun

Zet dit oud gebruik naar je hand en breng er fun in

De lente is het reinigingsseizoen bij uitstek. Het is niet alleen het ideale moment om je lichaam te detoxen, maar ook om je huis te kuisen. Misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar ook dat heeft gezondheidsvoordelen, waaronder dat je het risico op allergische reacties beperkt. Ondanks de vele redenen waarom het een goed idee is om mee te doen met de lenteschoonmaaktraditie, is het niet zo’n aantrekkelijke bezigheid. Zeker als je een groot huis met veel spullen hebt. Maar met de tips hieronder transformeer je deze lastige klus naar een prettige tijdsbesteding.

10 manieren om je lenteschoonmaak leuker te maken

  1. Zet een intentie voor je lenteschoonmaak. Wat wil je er nog mee bereiken buiten een proper en ordelijk huis? Wil je meer ruimte creëren, meer rust en ruimte in je hoofd, ontspannen, even je zorgen vergeten, een nieuw begin verwelkomen, … ? Hoe wil je je achteraf voelen? Waar heb je behoefte aan? Waar kijk je naar uit na de schoonmaak?

  2. Prik een datum of een heel weekend vast zodat je er op kan focussen en het in één keer kan afwerken. Het moment dat je klaar bent, zal je dan eens zoveel voldoening geven.

  3. Splits het werk op in kleinere stukjes: per ruimte. Schrijf de ruimtes op een papiertje – of in je gsm – als een lijstje. Schrap elke kamer door wanneer je er klaar mee bent en voel hoe bevredigend het is om dat te kunnen doen.

  4. Zet je favoriete muziek op, zing en dans terwijl je bezig bent. Je mag gerust lekker zot doen. Laat je volledig gaan. Keer de vloer op de beat, laat je tijdens het dweilen meevoeren op de melodie, gebruik de stelen als microfoons en de afstoffers als dirigentenstokjes, …

  5. Zet de deuren en ramen open, laat de warme zonnestralen het huis binnenkomen en hoor hoe de vogels vrolijk fluiten en hoor en voel hoe de frisse wind door de bomen ruist tot in je huis. Beeld je in dat deze lichte energieën de zware, donkere massa van de winter uit het huis verdrijft. Alleen al het visualiseren van deze energiestromen kan je gemoed verbeteren. Adem bewust deze verluchting met volle teugen in.

  6. Verdamp en meng in je natuurlijke kuisproducten (al dan niet zelf gemaakt) etherische olie van sinaasappel, rozen of ander fris geurende bloemen waar jij blij van wordt. Door het ruiken van deze geuren stimuleer je je hersenen om het gelukshormoon serotonine aan te maken.

  7. Poets met zachtheid en liefde je spullen. Bezie het schrobben en schuren alsof je ze aait of streelt, dat je ze verzorgt. Dank ze voor wat ze voor je doen en betekenen.

  8. Trek de zachtheid ook door naar je kuisproducten. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten zoals azijn, natriumbicarbonaat, sodakristallen en aleppozeep voor jouw eigen algehele gezondheid en dat van de natuur.

  9. Kom je spullen tegen die je niet meer blij maken? Leg ze apart om ze te verkopen, aan familie en vrienden te geven of naar de kringloop te brengen. Dank ook deze spullen voor al die jaren dat je ervan hebt mogen genieten.

  10. Ga niet alles doorspitten om zoveel mogelijk te ontspullen. Daar ga je teveel tijd aan verspillen terwijl het nu het moment is om in actie te komen. Ontspullen is loslaten, wat soms moeilijk en pijnlijk kan zijn. Daar is eerder de herfstschoonmaak geschikt voor. De herfst staat namelijk voor loslaten, terwijl de lente staat voor nieuwe dingen, groei en vrolijkheid.

10 manieren om je lenteschoonmaak leuker te maken

Na zo’n intensieve dag met vrolijke noten zul je vast wel bekaf zijn. Dan is er niets heerlijker dan moe, maar voldaan onder de lekkere, warme wol te kruipen. Maar vergeet niet om eerst je matras om te draaien zodat die langer meegaat!

Is je matras al 10 jaar oud of aan vervanging toe? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment: